Irina Ionescu: „… un cititor ideal – tânăr sau foarte tânăr… “

Interviu cu Irina Ionescu realizat de Iulia Orgovan

Care este importanța revistei „Vestul dramatic“?

Cred că revista poate să devină foarte importantă pentru publicul din vestul țării și mai ales pentru tinerii interesați de artele scenice, dat fiind caracterul educativ/formator pe care îl are. Totul depinde însă de continuitatea pe care revista sper să o aibă (asta ține de abilitatea echipei de proiect de a găsi fondurile necesare pentru editarea numerelor viitoare) și de conținutul propus, de calitatea textelor publicate.

Considerați că articolele ar trebui să fie scrise de persoane care au mai multă experiență în domeniu sau este mai bine ca adolescenții să le scrie?

Dacă prin „articole“ înțelegeți cronici, cred că ele trebuie să fie scrise de critici de teatru/teatrologi sau jurnaliști culturali cu experiență, având în minte permanent un cititor ideal – tânăr sau foarte tânăr. Pentru adolescenții pasionați poate exista o rubrică „Junior“, în cazul în care – în urma unor exerciții reușite – textele sunt unele valoroase. Personal, aș miza foarte mult pe instinctul adolescenților pentru zona de interviuri a revistei. M-ar interesa și personal să știu ce vor să afle cu adevărat adolescenții despre teatru/la teatru. Dar cu adevărat… când discută între ei… nu atunci când sunt întrebați formal la ora de dirigenție sau în alte contexte oficiale…

Cu ce se diferențiază revista „Vestul dramatic“?

Este o revistă care acordă toată atenția sa editorială teatrelor din vestul țării, care ar putea forma un cluster, în urma proiectului, astfel încât să se poată promova și pune mai bine în valoare în cadrul acestei structuri informale, acestei rețele, acestui cluster. Apoi, este o revistă care își propune să formeze tinerii, pentru ca ei să devină spectatori mai informați și mai avizați (cum se spune adesea în lumea teatrală). Este un demers foarte important, ale cărui rezultate se vor vedea în ani de aici înainte. Dar este un demers pe care toate teatrele ar trebui să îl facă. Fără educație, fără proiecte de acest tip, publicul tânăr nu are cum să se formeze, să se dezvolte, să devină pasionat de teatru, de artele spectacolului.

Care sunt cele mai importante (trei) responsabilități ale echipei de redacție?

Aș spune: stabilirea rubricilor revistei (cronică/interviu/eveniment ș.a.), alegerea colaboratorilor pentru fiecare număr (a celor care scriu/semnează efectiv fiecare articol în parte) și verificarea formei finale a graficii și textelor din revistă, pentru corectarea oricăror greșeli care riscă să rămână în forma tipărită a revistei. Greșelile de ortografie într-o revistă de cultură teatrală, în orice carte sau revistă tipărită – de altfel, sunt foarte greu de trecut cu vederea și pot duce chiar la abandonarea lecturii, în cazul celor mai exigenți cititori…

Cum s-ar defini succesul revistei? Sau ce ar defini succesul revistei?

Succesul revistei va fi dat de numărul de adolescenți și tineri interesați să o citească și de prezența lor viitoare în săli de teatru/spectacol. 

Care sunt avantajele de a scrie în revistă?

Cred că cel mai important avantaj pentru adolescenții și tinerii care sunt atrași de critica de teatru sau de jurnalismul cultural este dat de prezența în echipă a unor critici de teatru, teatrologi sau jurnaliști cu experiență. Aceștia pot deveni mentori pentru cei interesați de domeniul publicisticii teatrale.

Poți avansa într-o carieră în publicistică prin intermediul revistei?

Da, cu siguranță. Experiența câștigată aici poate fi foarte importantă. Învățarea prin experiență directă este foarte prețioasă. La fel și orele de practică. Pot fi foarte utile în viitor. 

Cum arată o zi în meseria de redactor?

Multe texte care trebuie citite și, uneori, corectate… Diacritice – pentru că scriem în limba română, punctuație… 

Care este cea mai mare reușită din cariera dumneavoastră?

Cred că cele mai reușite au fost momentele în care am putut să transmit celor tineri, în proiectele în care am fost implicată, câte ceva din ceea ce am învățat de la profesorii mei, din cărțile de specialitate pe care le-am citit, din experiența pe care am acumulat-o… 

Și în final, ce fel de articole vor fi cel mai des întâlnite?

Cred că sumarul revistei este unul echilibrat, bine delimitat… Și sper să fie atractiv în totalitate pentru adolescenți și tineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *